Financiële overwegingen voor je aan kinderen begint

Een kind krijgen is een buitengewoon spannende gebeurtenis, maar er wordt een prijs voor betaald. Letterlijk en figuurlijk. Vooraleer je de beslissing neemt om een nieuwe spruit in je leven te brengen, moet je een aantal zaken in overweging nemen.

Budget

Een nieuwe baby zal een onoverkomelijke impact hebben op je budget. Er moet een extra buik gevuld worden, er zijn de kosten van de luiers, speelgoed, doktersbezoekjes, kleding en ga zo maar verder. Dit lijken overdreven kosten, maar met een goede budgetplanning pas je er zo een mouw aan. Als je nog geen budget hebt, moet je er één creëren.

Vooraleer je je uitgaven kan budgetteren, moet je je huidige uitgaven kennen. Als je je nieuwe budget opgemaakt hebt, kan je de nieuwe uitgaven voor je baby erbij optellen. Wat kosten nu al die baby-uitgaven en zijn ze inpasbaar in je budget? Je inkomsten moeten namelijk het totaal van je uitgaven kunnen dragen. Als dit niet lukt, moet je snoeien in andere uitgaven zoals dagelijkse investeringen, ontspanning, brandstof, cadeaus.

Kinderopvang

Een andere prijs die je betaalt, is het opgeven van je vrije tijd. Wat ga je doen? Gaat je partner of jijzelf stoppen met werken of van voltijds naar deeltijds werk overschakelen? Je kan ook allebei blijven werken, maar dan moet je investeren in een goede kinderopvang. Heb je ouders waar je je baby altijd kan achterlaten of moet je zoeken naar commerciële kinderopvang? In het laatste geval komt er een belangrijke uitgave bij. Je zal moeten nagaan of en hoe je dit kan inpassen in je budget. Houd er ook rekening mee dat er publieke en privékinderopvang bestaat. Als je niet over een bedrag van rond de 10 euro gaat, kan je je kind gratis laten opvangen. Je kan namelijk onder bepaalde voorwaarden de kost van je kinderopvang fiscaal aftrekken.

Toekomst

Aanvankelijk blijft de kost van een kind nog beperkt, zeker als je zorgt voor een hospitalisatieverzekering. Mocht je kind dan ernstig ziek vallen, is een deel van de meerkost gedekt. Je krijgt per kind ook kindergeld van de overheid dat een groot deel van de uitgaven opvangt.

Maar naarmate het kind naar school begint te gaan, gaat de kassa snel openstaan. De schoolreisjes beginnen, het zakgeld, dan het schoolgerief, het communiefeest, de hobby’s… Deze kosten komen echter geleidelijk aan en kan je stelselmatig opvangen. Je past je budget telkens opnieuw aan. Mocht je je job hebben opgegeven om bij je kind te zijn, kan je die ook terug opnemen. De kost van kinderopvang valt weg en je hoeft niet meer elk moment van de dag op te letten.

Dit bericht is gepost op 4 juni 2008 om 15:58 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.