Betekent meer loon meer belasting?

Houd je bij een loonsverhoging netto minder over dan voordien? Je komt immers in een hogere belastingschijf terecht waardoor een groter percentage op je inkomen betaald moet worden. Wat verduidelijking is hier op zijn plaats.

Het is eenvoudig: enkel het deel van je inkomen dat je in een hogere belastingschijf brengt, wordt hoger belast. Dit wil zeggen dat je inkomen van voor de loonsverhoging nog steeds onderhevig is aan hetzelfde tarief. Enkel het verschil van je inkomen met het maximale bedrag voor het lagere tarief, wordt aan dat hogere tarief belast.

Het is wel zo dat hoe hoger je inkomen is, hoe minder je overhoudt van die toename. Maar toch heb je netto (op jaarbasis) altijd wel meer dan voordien. Het kan wel zijn dat je nettoloon per maand lager uitkomt bij een loonsverhoging.

Maandelijkse interpretatie

Belastingen worden ingehouden door middel van het systeem van bedrijfsvoorheffing. Dit gebeurt maandelijks. De voorheffing wordt elk jaar verrekend met de definitief verschuldigde belasting.

Die voorheffing wordt niet volledig hetzelfde bepaald als de uiteindelijke belasting. Hierin zit de verwarring. De bedrijfsvoorheffing wordt bepaald per € 15. Dit zijn de wettelijke schalen. Bij een zeer kleine loonsverhoging kan het op die manier gebeuren dat je bij een hoger brutoloon, een lager nettoloon overhoudt (voor die maand).

Voorbeeld
(de bedragen zijn willekeurig om het duidelijk te houden):

Jasper verdient na RSZ-aftrek € 2999. Hij betaalt € 1400 bedrijfsvoorheffing. Netto geeft dat € 1600.
De volgende maand krijgt hij een loonsverhoging van € 1. De voorheffing bedraagt dan €1610. Hij houdt minder over.
Dit verschil, dat enkel voorkomt bij uiterst kleine loonsverhoging, wordt gecompenseerd bij de jaarlijkse eindafrekening. Het is dus niet blijvend.

Dit bericht is gepost op 6 mei 2008 om 16:19 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.