10 signalen die erop wijzen dat je te veel schulden hebt

Iedereen weet wel dat je beter geen schulden hebt. Maar tegenwoordig is het nog moeilijk denkbaar om geen schulden te maken. Je wilt bijvoorbeeld die oude hoeve kopen om op te knappen, of een auto waar je al altijd van droomde. Soms krijg je echter zulke grote leningen moeilijk afbetaald. Of je hebt een gokverslaving, of je hobby is zo duur dat je haast schulden moet maken. Kortom: er zijn zoveel manieren om in het rood te gaan als er schuldhebbers zijn. De vraag is dan wanneer de schuld de spuigaten uitloopt en hoe er dan mee om te gaan. Een actieplan is zeker vereist!. Hier volgen de 10 schuldsignalen!

1. Als je uitkijkt naar het einde van de maand, naar het moment waarop je betaald wordt. Je krijgt je rekeningen maar juist betaald en houdt niks over om te sparen.

2. Je mist soms de betaling van een rekening doordat je niet kán betalen. Als je moet kiezen welke rekening je betaalt (d.w.z. als je bijvoorbeeld kiest voor de elektriciteitsrekening ten nadele van de telefoonrekening zodat je ten minste één rekening op tijd betaalt), heb je waarschijnlijk te veel schulden. De bedragen van de rekeningen die je moet betalen,  mogen in geen geval je inkomen overstijgen. Het is al helemaal uit den boze dat je keuzes moet maken over welke noodzakelijkheden je betaalt.

3. Je bestelt een creditcard, maar krijgt er geen. Dit is een duidelijk signaal dat je te zwaar in het rood staat. Als dit gebeurt, vraag dan naar je kredietrapport om te zien wat er scheelt. Mochten er fouten instaan, verbeter die dan.

4. Je haalt geregeld te veel geld van je bankrekening. Ga je voortdurend onder nul, dan moet je je vragen beginnen stellen over je financiële status.

5. Schuldeisers en incassobureaus bellen jou. Dit is wederom een duidelijk teken dat je te veel schulden hebt. In plaats van ze te negeren, kan je beter je financiële situatie uitleggen aan je schuldeisers. Misschien kunnen ze je rentevoet verlagen of de vervaldag verlaten.

6. Jouw kredietkaarten zijn maximaal benut. Je kunt er dus niks meer mee betalen. Dit voorkom je beter, zodat je altijd nog een bedrag overhebt voor noodgevallen. Als je je kredietkaarten opgebruikt voor materiële dingen die je eigenlijk niet kan betalen, heb je te veel schulden.

7. Je hebt meer dan vijf terugkerende schulden. Meer dan drie kredietkaarten tegelijk hebben, kan ook een teken zijn dat je te veel schulden hebt. Hierbij nog twee of meer leningen zoals je hypotheeklening, autolening of een tv op afbetaling, is vragen om problemen.

8. Je gebruikt je kredietkaarten dagelijks. Je gebruikt bijvoorbeeld je kredietkaarten om brood en dergelijke te gaan kopen, omdat je te weinig cash in huis hebt. Dit kan een signaal zijn dat je te diep in de schulden zit. Gebruik kredietkaarten voor speciale uitgaven of als het niet anders kan, maar niet voor dagelijkse boodschappen.

9. Je betaalt slechts het minimum van je schulden terug, zodat schuldeisers je niet gaan lastigvallen. Dit betekent dat je verantwoord met je schulden omgaat. Hoe langer het duurt voor je de volledige schuld afbetaalt, hoe hoger de intrest oploopt.

10. Het laatste signaal is het duidelijkste: je weet niet hoeveel geld je verschuldigd bent. Je hebt dus niet bijgehouden wat het totale bedrag is van je schulden.

Als twee of meer van bovengenoemde schuldsignalen van toepassing zijn op jouw situatie, dan heb je te veel schulden. Het beste wat je dan kan doen, is kijken hoeveel je schuldig bent. Vervolgens stel je een plan op om de schulden te verminderen of op zijn minst te beperken. Hoe langer je wacht, hoe groter je schulden zullen worden!

Dit bericht is gepost op 6 mei 2008 om 14:00 uur en is geplaatst in Algemeen, Lenen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.