10 gouden beleggingstips

Wie wat extra geld bij elkaar heeft gespaard wil dat uiteraard zo hoog mogelijk laten renderen. Dat kan het best via een belegging op de beurs. Dat brengt op lange termijn namelijk veel meer op dan pakweg een spaarboekje bij de bank. Bij een belegging is wel enige voorzichtigheid geboden, want aan aandelen zijn behalve voordelen ook heel wat risico’s verbonden. Hieronder enkele tips die je niet uit het oog mag verliezen:

1. Bezint voor ge begint. Een belegging kan heel wat opbrengen, maar ook heel wat verlies veroorzaken. Blijf je hiervan bewust. Heel wat mensen werden slapend rijk, maar evenveel of nog meer zagen een deel van hun spaarpot in rook opgaan.
2. Los schulden af.
Het aflossen van een hoge lening is de beste belegging die een mens kan doen. Tel zelf maar eens uit hoeveel intrest je jezelf hiermee bespaart.

3. Time is money. Een belegging wordt pas interessant op lange termijn. Je kan geluk hebben en tientallen procenten rendement maken binnen het jaar, maar evengoed zwaar verlies oplopen direct na je investering. Als je je geld dan nodig hebt zit je met een heus probleem. Beleg daarom enkel geld waar je lange tijd zonder kan.

4. Wees niet te volgzaam. Ergens in investeren omdat iedereen dat doet is zelden goed. Integendeel, zo’n kudde-mentaliteit kostte al heel wat investeerders veel geld. Vraag jezelf steeds af of de investering die je gaat maken echt zinvol is.

5. Bepaal op voorhand wanneer je stopt. Bepaal op voorhand dat je je aandelen verkoopt wanneer ze een zekere winstmarge hebben bereikt. Hou je hier ook aan, zelfs wanneer het ernaar uitziet dat ze nog in waarde gaan stijgen. Op deze manier heb je de winst die je wou en hoef je jezelf achteraf nooit iets te verwijten.

6. Neem niet te veel risico, maar ook niet te weinig.
Hoe groter het risico dat je neemt, hoe groter een eventueel verlies kan zijn. Ga daarom nooit roekeloos om met aandelen. Neem echter ook niet te weinig risico. Hoe minder je op het spel zet, hoe minder je nu eenmaal kunt winnen.

7. Leg niet al je eieren onder één kip. Je volledig kapitaal in één en hetzelfde bedrijf investeren is een gevaarlijk spel. Spreid je geld en koop aandelen bij twee en liefst zelfs meerdere bedrijven.

8. Houd je handelsdrift in toom. Veel handelen is leuk, maar niet effectief. Uit diverse studies blijkt dat te veel van aandelen wisselen niet goed is voor je rendement. Voor elke aan- en verkoop moet je immers transactiekosten betalen.

9. Gebruik internet. Dit is niet het allerveiligste medium, maar wel de snelste, eenvoudigste en goedkoopste weg om aandelen en beleggingsfondsen te kopen en te verkopen. Op het internet vind je bovendien snel en eenvoudig de meest actuele koersen en uitgebreide adviezen.

10. Beleg niet enkel op de beurs.
Er zijn nog een hele reeks alternatieven zoals beleggingsfondsen, obligaties en vastgoed. Spreid je belegging zoveel mogelijk. Valt het dan ergens tegen, dan wordt dit verlies gecompenseerd door de winst die je hebt op je andere beleggingen.

Dit bericht is gepost op 29 april 2008 om 14:06 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.