3 vragen bij het uitwerken van een investeringsstrategie

Eens je besloten hebt met investeren te beginnen, zul je jezelf drie belangrijke vragen moeten stellen:
Investeren kun je voor korte of lange termijn plannen. Er zijn verschillende risicofactoren aan verbonden. Die risico’s moet je leren begrijpen en inschatten. Denk ook na over hoe je je erbij voelt.

Vraag 1: Voor hoe lang wil je je geld investeren?

Die vraag lijkt heel simpel, maar het antwoord erop is erg belangrijk. Dit antwoord bepaalt namelijk niet alleen hoeveel je wilt verdienen met de investering, maar ook tot op zekere hoogte hoeveel risico je zou willen nemen. Denk zeker aan een van de gouden regels van het investeren, namelijk: de waarde van je investering kan omhoog gaan, maar kan ook omlaag gaan.

Als je besluit te investeren op lange termijn, met geld dat je opzij kunt zetten en voor een paar jaar met rust te laten, dan is de aandelenmarkt ideaal voor een investering. Hoewel de beurs, net als elke andere markt hoogtes en laagtes kent, zal hij zichzelf doorheen de jaren altijd herstellen.

Maar als je maar voor drie à vijf jaar wilt investeren en je je geld in de aandelenmarkt belegt, wat gebeurt er dan als de markt juist op dat moment een duik naar beneden maakt? In een periode van 20 à 30 jaar maak je meestal wel winst op je aandelen, maar als je maar over een korte periode wilt investeren,  heb je waarschijnlijk veel minder winst om mee te spelen. Als je op lange termijn wilt investeren, kies dan voor aandelen. Op korte termijn kies je beter voor beleggingsfondsen.

Vraag 2: Hoeveel wil je eigenlijk verdienen?

Het antwoord hierop is, logischerwijze, zo veel mogelijk. Toch kun je beter denken in termen van realistische doelen. Bijvoorbeeld: als ik nu € 10.000 investeer, wil ik binnen 10 jaar 15% winst maken. dat is dus € 15.00, in totaal € 11.500. dat is geen grote aardverschuiving, maar denk eraan dat de winst die je kunt maken altijd evenredig is aan het risico dat je wilt lopen.

Iedereen wilt wel een ‘penny stock’ (goedkoop aandeel) kopen om er een jaar later achter te komen dat het bedrijf het nieuwe Microsoft of Google is. Maar dat gebeurt natuurlijk maar zelden. Als je geen risico wilt lopen, kies je beter voor een beleggingsfonds. Wil je graag een beetje ‘gokken’ en vind je het niet erg risico’ s te lopen, kies dan voor aandelen.

Vraag 3: Wat is het maximumrisico dat je wilt lopen?

Je investeringen mogen geen obsessie worden. Als je elke dag je investeringen moet checken en in paniek schiet bij elke kleine verandering, dan heb je te veel geïnvesteerd.

Zie je investeringen als een lange trektocht en de opbrengsten als de bestemming. Op welk deel van de weg begint je trektocht? Bevind je je aan de start, met andere woorden ben je jong en heb je nog geen echte verbintenissen, dan kun je je veroorloven iets meer te gokken dan iemand die zich op het einde bevindt en dus de pensioenleeftijd nadert.
Als je je ergens tussenin bevindt, deel dan je geld op in twee en investeer een deel in korte termijnbeleggingen, een ander in lange termijnbeleggingen.

Dit bericht is gepost op 19 maart 2008 om 08:36 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.