Financiële termen: vind je weg in de financiële wereld

Wie van plan is zich op het beurswezen te storten, kan nogal overrompeld worden. Je wordt met allerlei termen om de oren geslagen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Als je werkelijk je geld gaat inzetten, wees dan voorbereid. Financiële beslissingen nemen zonder dat je goed weet waar het over gaat is niet bepaald een goed idee. We geven hier een overzicht van enkele veelvoorkomende termen.

Loss Leader Strategy

Dit is een type prijsstrategie. Concreet verkoop je je product aan inkoopprijs of zelfs onder inkoopprijs. Je maakt dan geen winst op het moment zelf, maar de bedoeling is vooral dat je hiermee op langere termijn klanten of potentiële sponsors aantrekt. Als je bijvoorbeeld een bedrijfje runt en een nieuw product wil lanceren, is dit een goede manier om het in de kijker te zetten. De kans is groot dat klanten op de lage prijs afkomen en dan misschien ook interesse gaan tonen voor je andere producten of diensten.

Hedgen

Deze term komt van het Engelse ‘to hedge’. Hedgen betekent dat je een financieel risicovolle investering afdekt met een andere, minder gevaarlijke investering. Als je bijvoorbeeld zwaar geïnvesteerd hebt in een buitenlands bedrijf, ben je onderhevig aan de inflatie van bepaalde munteenheden. Met het afsluiten van termijncontracten beperk je dat risico. Een kleine investering om grote risico’s te omzeilen dus.

Het CNN-effect

Dit is genoemd naar de bekende Amerikaanse nieuwszender CNN. Deze term verwijst naar de grote invloed van nationale en internationale media. Na het zien van bepaalde nieuwsitems is het koopgedrag van consumenten wel eens irrationeel. Dit is iets waar zeker en vast rekening mee moet gehouden worden. Let wel, dit is vaak een korte termijneffect: eens het nieuws vergeten is, gedragen beleggers zich weer normaal.

Return on Equity

RoE, oftewel Rendement op Aandelen geeft aan hoe goed een bedrijf zijn bezittingen (oftewel activa) beheert en er inkomsten mee genereert. Dit cijfer wordt berekend door het netto-inkomen van het bedrijf te delen door de boekwaarde van het aandelenkapitaal. Return on Equity is één van de meetmethodes die hiervoor gebruikt kan worden, maar is niet 100% accuraat. Het RoE-cijfer van een bedrijf dient eerder als een indicator voor hoe ‘gezond’ een bedrijf over het algemeen is.

Market Cap

Afkorting van Market Capitalization, oftewel marktkapitalisatie. Dit is de totale marktwaarde van een bedrijf. De Market Cap wordt berekend door het totale aantal aandelen te vermenigvuldigen met de marktprijs per aandeel. Je kan dit cijfer als een indicator gebruiken om winners en verliezers op de markt snel te spotten.

Assetallocatie

Dit is het spreiden van je investering over verschillende soorten aandelen en sectoren. Als je net begint met je portefeuille op te stellen, is dit een heel belangrijke stap. Je moet hiervoor een goed zicht hebben op bewegingen en fluctuaties in de markt. Zo weet je waar je best in investeert en wanneer het tijd wordt om aandelen te verkopen. Vergeet niet dat dit een voortdurend proces is. Wat twee jaar geleden een goede sector leek om in te investeren, kan nu eerder verlieslatend zijn.

Dit bericht is gepost op 19 maart 2008 om 17:24 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.