Leer je kind met geld omgaan

Elk jaar krijgen kinderen miljoenen euro aan toelages, geschenken en lonen. Redenen genoeg dus om kinderen informatie over geldbeheer en consumentenzaken te verschaffen. De volgende tips kunnen het verschil maken tussen kinderen die wel en kinderen die niet in financiële veiligheid opgroeien.

Wees een voorbeeld

De beste manier om kinderen goede gewoonten aan te leren als het op geld aankomt, is door zelf het goede voorbeeld te geven. Wanneer je gaat winkelen, bijvoorbeeld, betrek je kinderen dan. Plannen, budgetteren en de vergelijking tussen prijs en kwaliteit mogen je kind niet vreemd zijn. Als ze neigen naar het kopen van iets dat ver boven hun budget ligt, leg hen dan uit dat iets duurs kopen vandaag niet zo belangrijk is als geld sparen voor iets dat je graag wilt in de toekomst.

Leven binnen je mogelijkheden

Kinderen die hun prioriteiten leren stellen als ze gaan consumeren, leren een heel belangrijke les: leven binnen hun mogelijkheden. Maak die boodschap nog duidelijker door hen niet zomaar je bankkaart of extra geld te geven. Wanneer kinderen iets duurs willen, laat hen dan ook een deel van de prijs betalen zodat ze weten wat geld inhoudt.

Je mag geld lenen aan je kinderen, maar behandel hen net zoals de bank het zou doen. Hanteer een redelijke interestvoet en geef aan wanneer ze het geld moeten terugbetalen. Het zal hen leren hoe leningen en krediet in de echte wereld in zijn werk gaan.

Moedig sparen aan

Moedig je kinderen aan om op vaste tijdstippen te sparen. Reken samen met hen uit hoeveel ze elke maand zouden moeten sparen. Ga samen met hen na waar in de toekomst geld gegeven aan moet worden. Zo is er op lange termijn de aankoop van een auto en op korte termijn de aanschaf van een nieuwe fiets. Op die manier weten jullie hoeveel geld er gespaard moet worden en wanneer er ruimte is om eens een luxeartikel aan te kopen zoals een gsm.

Het is nooit te vroeg of te laat om goede gewoonten rond financiën te leren. De beloning is, voor zowel kinderen als volwassenen, gelijk. Je krijgt meer waardering voor wat je hebt en je krijgt een goed gevoel als je je kan houden aan vooraf opgestelde spaarbedragen. Bovendien levert het op lange termijn financiële veiligheid op en daar droomt iedereen toch van.

Dit bericht is gepost op 17 maart 2008 om 11:42 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.