Hoe moet je omgaan met schulden?

Ik vroeg mijn eerste kredietkaart aan in mijn late tienerjaren. Het was heel belangrijk voor me op dat moment want ik was er vrij zeker van dat ik met mijn kredietkaart al mijn dromen zou kunnen waarmaken… met andere woorden een nieuwe stereo-installatie en een supersnelle computer.

Die eerste kaart was er eentje met een limiet van 1000 euro. Zo gemakkelijk! Maar na een tijdje was dat geld op en ik vroeg ik een nieuwe kaart aan. En nog één. Op een gegeven moment had ik vijf kaarten met meer dan 5000 euro krediet. Niet slecht voor een tiener, dacht ik zo.

Zes jaar en enkele duizenden euro’s later, werkte ik me uit de schulden. Ik sta niet meer in het rood, maar het was verdomd moeilijk.

Goede en slechte schulden

Een verhaal zoals dit is helemaal niet ongewoon. Maar niet alle schulden worden op dezelfde manier veroorzaakt. Sommige schulden zijn zelfs geen probleem. Enkele voorbeelden:
Je hypotheek: De lening voor je huis is waarschijnlijk je grootste schuld. Maar de interest die je betaald op je hypotheek biedt je belastingsvoordelen.
Je studentenleningen: Zou je nu zover staan als je geen diploma had? Zou je nu zoveel verdienen zonder naar school te gaan? Studentenleningen zijn dus helemaal niet onoverkomelijk. De intresten kan je zelfs aftrekken van de belastingen.

Welke schulden moet je dan vermijden?
Je autolening: Als je een auto nodig hebt, maar het niet kan betalen, heb je een autolening nodig. Probeer wel zo snel mogelijk je autolening terug te betalen rekeninghoudend met je budget.
Je kredietkaart: Een kredietkaart is een fantastisch financieel hulpmiddel, maar de interest staat soms erg hoog, dus ga er voorzichtig mee om. Als je meer dan drie maanden nodig hebt om je aankopen terug te betalen, spreken we van een probleem.

Hoeveel schuld is te veel?

Al je schulden, inclusief de huur of de hypotheek, mogen per maand niet meer dan veertig procent van je inkomen overschrijden. Veel banken en andere geldinstanties gebruiken deze methode als ze overwegen een lening toe te staan. Eigenlijk gaat hier ook wat gezond verstand mee gepaard. Als je ’s nachts niet kan slapen omdat je wakker ligt over je schulden, dan heb je te veel schulden. Hoe minder schulden, hoe meer vrijheid je hebt.

Hoe uit de schulden raken?

Volg deze richtlijnen om een schuldenplan te ontwerpen en je er ook aan te houden.
1. Doe er iets aan. Als je schulden je zodanig stress bezorgen, beslis dan om er iets aan te doen.
2. Maak een plan. Stel een budget samen zodat je weet waar je geld naartoe gaat. Besteed extra inkomsten aan het afbetalen van schulden. Begin met de grootste interest. Als dat gebeurd is, ga dan verder met de volgende grootste interestschuld enzovoort.
3. Verander je gewoontes. Als je verzot bent op shoppen of een zwak hebt voor dure etentjes, juwelen of elektronica, besef het en ga de uitdaging aan. Probeer je gedrag te veranderen en die verleidingen te vermijden. Eén keer uit de schulden, zal je moeten blijven volhouden om niet te hervallen.
4. Evalueer je situatie. Houd je uitgaven maandelijks bij. Wordt de aankoop van een wagen of huis moeilijk? Stel je beslissing dan uit tot het er financieel rooskleuriger uitziet.
5. Houd vol. Als je beslist om uit je schulden te geraken, heb je al de helft van het gevecht gewonnen. Houd vol en je zal slagen.

Dit bericht is gepost op 17 maart 2008 om 11:33 uur en is geplaatst in Algemeen, Lenen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.