Waarom investeren in warrants?

Warrants maken deel uit van derivaten. Dat zijn onder meer aandelen, obligaties en indexen die je op een financieel actief kan hebben. Wie een warrant bezit, kan voor een bepaalde vervaldatum effecten kopen of verkopen. Dat alles gebeurt tegen de uitoefenprijs, een prijs die op voorhand vastgesteld is.

Bij de koop van een warrant houd je best rekening met de kleine premie die je moet betalen. Als premie betaal je een deel van de onderliggende waarde, namelijk aandelen, valuta en de aandelenindex, waarop de warrant betrekking heeft. Het grootste voordeel van een warrant is dat het, ondanks een stijgende of dalende markt, weinig risico inhoudt. Je hebt een aantal winstmogelijkheden terwijl het verlies hoogstens oploopt tot de prijs van de premie.

Om extra kapitaal aan te trekken, gaven ondernemingen vroeger warrants op eigen aandelen uit, de zogenaamde ongedekte warrants. Tegenwoordig geven financiële instellingen gedekte warrants uit die je ook kan gebruiken op aandelen van andere ondernemingen.

Welk soort warrants zijn er?

We lichten twee soorten, de call en de put warrants, even toe. Wanneer het onderliggende beleggingsinstrument in waarde stijgt, zal een callwarrant dat ook doen. Je hebt dan het recht -niet de plicht- om de onderliggende waarde tegen de uitoefenprijs te kopen.

Het kan ook voorkomendat de waarde van het onderliggende beleggingsinstrument daalt, maar dat de waarde van de warrant stijgt. Die warrant noemt men een put warrant. Als houder van zo’n warrant mag je de onderliggende waarde verkopen tegen een vastgestelde prijs, de uitoefenprijs.

Zijn er speciale kenmerken?

Naast de voordelen van gewone beleggingen, zijn er nog enkele andere typische eigenschappen, die we hieronder op een rijtje zetten.

Als je aandelen hebt, kan je die met een warrant beschermen tegen een daling van de koersen. Je zal licht verlies lijden bij een koersdaling, maar je warrant zal wel in waarde stijgen. Prijsschommelingen hebben trouwens een grotere uitwerking op een warrant, waardoor het mogelijk is om procentueel gezien meer winst te boeken. Dit is anders dan bij rechtstreekse investering in aandelen waarbij de prijsschommeling van de onderliggende waarde kleiner is.

Verder moet je geen hoge transactiekosten betalen als je je plaats in buitenlandse aandelen verder zou willen ontwikkelen. Het verlies zal niet groter zijn dan de aankoopprijs van de warrant.

Je kan met minder geld evenveel winst behalen. De prestatie van een aandeel is immers kleiner dan die van een warrant.

Dit bericht is gepost op 14 maart 2008 om 10:43 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.