Wanneer moet je een putoptie kopen?

Wanneer kan je nu best opteren voor een putoptie? Aan de ene kant kan je zo’n optie kopen als je een daling van de koersen verwacht. Aan de andere kant kan je het als aandelenbezitter beschouwen als een soort van verzekering. Je bent dan nog niet bereid om je aandelen te verkopen –want dan zou je een eventuele stijging kunnen mislopen-, maar je wil je aandelen wel beschermen tegen een koersdaling.

Wat je moet weten

Je bezit 100 aandelen van het bedrijf NN en je vermoedt om de een of andere reden dat de koers zal dalen. Maar aan verkopen denk je nog niet. Om je aandelen te beschermen zou je dan kunnen opteren voor een putoptie.

In ons voorbeeld kost een putoptie NN € 40 en de koers van NN is momenteel € 41. Uiteraard betaal je voor de optie een premie die € 1,5 bedraagt. Maar je moet minstens 100 opties van het aandeel afnemen, wat de totale premie op € 150 brengt. Je kan snel berekenen dat je 100 aandelen € 4.100 waard zijn.

Uitkomst voor de aandelenbezitter

Wanneer je een putoptie gekocht hebt en de koers van NN zou dalen tot € 25, dan kan je de aandelen nog voor € 40 verkopen. Hierdoor zou je maar een verlies hebben van € 250, terwijl je bij de verkoop van je aandelen een verlies gehad zou hebben van € 1.500.

Want bij je aandelenverkoop moet je rekening houden met een koersverschil van € 15, dat je vermenigvuldigt met het aantal aandelen dat je had. Waarom lijd je nu slechts zo weinig verlies? Je telt de aankoopprijs van de putoptie (€ 150) op bij de aandelen die je tegen € 1 verlies per aandeel (€ 40 i.p.v. € 41) verkoopt –wat komt op € 100.

De winst voor een optiebezitter

In ons voorbeeldje zakt koers NN tot € 30. Op dat moment kan je 100 aandelen verkopen voor € 40 terwijl je het aandeel op de beurs zelf voor € 30 kan aankopen. Je putoptie is op dat moment € 1.000 waard (want 100 aandelen maal € 10). Van die € 1.000 trek je de aankoopprijs van de putoptie af (€ 150), dus je winst bedraagt € 850.

Eventueel verlies

Je putoptie is echter niets meer waard wanneer de koers van NN zou stijgen tot € 50. Op dat moment maak je zelfs een verlies van € 150, namelijk de premie die je betaalde voor de putoptie. Eenvoudig uitgelegd betekent het dat je verlies lijdt als de aandelenkoers terug stijgt.

Dit bericht is gepost op 14 maart 2008 om 10:23 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.