Vijf budgetfouten om te vermijden

Ook al denk je dat je veel van financiën kent omdat je weet waar je op moet letten bij prijsvergelijkingen of omdat je regelmatig wat opzij zet voor je pensioen, toch zijn er veelvoorkomende misvattingen die zelfs de meest gewiekste budgetbeheerder maakt. Hieronder vind je de vier meest voorkomende fouten.

De moeite of niet?

Ben jij zo iemand die half het land doorkruist om een halve euro minder te betalen? Of spendeer je meer dan de helft van je vrije tijd aan het zoeken van de beste koopjes? Soms kan je zo hard gefocust zijn op het zoeken naar die beste koopjes en het uitknippen van kortingsbonnen dat je vergeet waarom je al dat zoekwerk in de eerste plaats deed.

Stel je ook de vraag of het de moeite is om naar een andere gemeente te rijden voor een koopje: de kost aan benzine is waarschijnlijk meer dan het verschil dat je wint met een kortingsbon. Hou ook in je achterhoofd waarom je zo veel moeite doet om te sparen. Het verschil dat je wint, kan je dan ook beter meteen opzij houden of op een rekening zetten zodat je het niet aan iets anders uitgeeft.

Selectief sparen

Voel je niet schuldig omdat je niet op je budget kan letten: je ben niet de enige met dat probleem. Als je echt moeite hebt om voortdurend op je uitgaven te letten, kan je selectief spaarzaam zijn. Dat betekent dat je minder geld uitgeeft aan zaken die niet echt levensnoodzakelijk zijn zoals nieuwe kleren, je wekelijkse bezoekje aan de bioscoop of een tiendaagse vakantie naar de Caraïben. Op die manier hoef je niet wakker te liggen van elke cent die je uitgeeft.

Kredietkaarten

Als je vaak betaalt met een kredietkaart, denk er dan aan om regelmatig je uittreksels na te kijken om te zien of je krediet niet overschreden is. Laat je niet misleiden omdat je niet meteen contant geld moet overhandigen. Maar achteraf kunnen je kosten snel de pan uit rijzen. Daarom kan je beter niet met een kredietkaart betalen.

Maak notities

Zonder het te beseffen, kan je veel geld verliezen aan kleine dingen, zoals de dagelijkse koffie op weg naar je werk, je middagsnack uit de automaat of het zakgeld dat je geeft, elke keer dat je kind erom vraagt. Hou daarom pen en papier bij de hand en schrijf eens gedurende drie weken op hoeveel je uitgeeft en aan wat. Op die manier krijg je een overzichtsbeeld van waaraan je het meeste uitgeeft en aan wat je het meeste verliest.

Samen beheren

Het is niet echt aan te raden om al de financiën enkel en alleen door je partner te laten doen. Als je geen weet hebt van je uitgaven, hoe je rekeningen moet betalen of hoeveel spaargeld je precies hebt, kan je in de problemen komen als je plots op jezelf aangewezen bent.

Daarom is het belangrijk dat je samen met je partner je financiën beheert, zelfs als je gescheiden rekeningen hebt of apart belastingen betaalt. Op die manier ben je altijd op de hoogte van al je financiële zaken en kan je elkaar helpen bij het beheren van het budget.

Je kan bijvoorbeeld één keer per maand met je partner samenkomen om alle financiën eens te overlopen: wat zijn jullie inkomsten, wat is jullie budget, waar sparen jullie voor of waar kunnen jullie best wat op bezuinigen. Zo weet je waar je staat met je budget en waar je in de toekomst op moet letten.

Dit bericht is gepost op 25 februari 2008 om 09:52 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.