Wees meester van je geld

Om de dingen te kunnen betalen die je nodig hebt of die je wilt, is sparen en dus geld opzij houden, de beste manier om ze effectief te kunnen kopen. Hier vind je vijf tips hoe je het beste met je geld omgaat.

Bepaal duidelijke doelen

Het is makkelijker om te sparen als je weet waarvoor je spaart. Dat kan zijn voor de afbetaling van je huis, voor je pensioen of voor die wereldreis waar je altijd al van droomde. Daarom is het belangrijk dat je die doelen duidelijk afbakent. Een doel is een droom met een vervaldatum.

Voor elk vooropgesteld doel bepaal je de einddatum en de totale kost die je verwacht er aan uit te geven. Als je meerdere doelen hebt, rangschik je ze volgens belangrijkheid: de afbetaling van je hypotheek is belangrijker dan een nieuwe sportwagen.

Het is belangrijk dat je accuraat bent: stippel uit hoeveel weken of maanden er tussen nu en je uiteindelijke doel zullen zijn. Reken dan uit hoeveel je per week of per maand opzij moet zetten om dat doel te bereiken.

Geld opzij zetten

Probeer vijf à tien procent van je jaarlijkse inkomen opzij te zetten voor later of voor de realisering van je doelen. Dat is niet altijd even makkelijk, zeker als je van maand tot maand moet leven. Je kan dan best beginnen met een vast bedrag op te stellen waarmee je alle maandelijkse kosten kan afbetalen.

Als je dat eenmaal gedaan hebt, ga je na of je niet te veel onnodige uitgaven maakt en je dat geld op je spaarrekening zet. Een handig trucje om te voorkomen dat je geen overbodige uitgaven doet, is een deel van je maandloon automatisch te laten storten op je spaarrekening.

Zo heb je een beter beeld van wat je kan uitgeven zonder dat de betaling van je maandelijkse kosten in het gedrang komen.

In geval van nood

Voordat je je spaargeld investeert in een van je doelen, maak je beter eerst nog een extra rekening aan voor noodgevallen. Met een extra rekening voor noodgevallen, ben je zeker dat je op elk ogenblik over geld kan beschikken.

Als je niet zeker bent hoeveel je precies op die extra rekening moet zetten, reken je even snel uit wat je maandelijkse uitgaven zijn en tel je daarbij enkele onvoorziene uitgaven bij (een doktersbezoek, een boete of verzekeringspremies).

Die som doe je maal zes en dan ben je zeker voor een half jaar. Als je per maand veel uitgeeft aan niet noodzakelijke dingen, bijvoorbeeld aan kleding of bezoekjes aan de bioscoop, moet je die niet mee in je extra budget rekenen. Die zaken laat je dan gewoon vallen.

Maak een testament

De beste manier om er voor te zorgen dat al je eigendommen na je dood verdeeld worden zoals jij dat wenst, is door een testament op te stellen. Een testament is een waarborg dat jouw bezittingen terecht komen bij wie jij wil.

Als je erfgenamen nog (te) jong zijn, kan je op die manier een voogd aanstellen die, totdat je erfgenamen de rechtmatige leeftijd hebben, over jouw bezittingen waakt.

Als je geen testament hebt, kunnen je eigendommen door de staat opgeëist worden indien er geen duidelijkheid is over de erfgenamen. Tenzij je financiële situatie onverwacht verandert, hoef je dan niet meer aan je eigendommen of je erfgenamen te denken.

Familiale verzekering

Als je niet verzekerd bent, kan een onverwachte ziekte of een ongeluk je financieel de das omdoen. Zeker als jijzelf de enigste bron van inkomsten bent in je huishouden en anderen financieel van je afhangen. Om te voorkomen dat je geen inkomen krijgt omdat je voor een langere tijd werkonbekwaam bent, is de verzekering Gewaarborgd Inkomen de oplossing.

Denk er ook aan om je te laten verzekeren tegen financiële verliezen die je zelf moeilijk of niet kan betalen. Als je de vrijstelling van je verzekering verhoogt, moet je jaarlijks ook minder betalen aan premies. En vergelijk, voordat je een verzekering afsluit, eerst even de verschillende maatschappijen om te zien welke het voordeligst is voor jou.

Dit bericht is gepost op 22 februari 2008 om 17:13 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.