Autoverzekeringen onder de loep

Sinds de invoering van de euro in 2002, is het dagelijkse leven niet bepaald goedkoper geworden. Dat heb je waarschijnlijk op het einde van de maand al vastgesteld: de kosten worden groter, maar je inkomsten blijven hetzelfde. Om dezelfde levenstijl te behouden, zal je dus zuiniger moeten gaan leven. Zuiniger leven begint bij het besparen op je duurste uitgaven. Bijvoorbeeld op je autoverzekering.

Tegenwoordig word je aangeraden om je auto te laten verzekeren bij je eigen bank. Het is voor de meeste mensen namelijk handiger en eenvoudiger als hun financiën allemaal onder één dak worden samengebracht. Maar is dat wel verstandig?

De meeste banken spelen graag in op die redenering en rekenen je een (te) dure autoverzekering aan. Daarom kan je beter eerst bij verschillende verzekeringsmaatschappijen horen of hun aanbieding niet voordeliger is voor jou dan degene die je eigen bank aanrekent.

Welke verzekering heb je nodig?

Het is sowieso verplicht om een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je een voertuig wil besturen. Dat is de basisverzekering, de overige mogelijkheden zijn eerder opties en dus niet verplicht.

Je kan nog kiezen voor een Beperkte Omniumverzekering (brand, diefstal en glasbreuk) of een Volledige Omniumverzekering. In dat laatste geval ben je tegen praktisch alles verzekerd wat jij zelf niet hebt veroorzaakt. Als jij de oorzaak bent van de schade, ben je gedekt met de twee kleine uitbreidingen zoals Rechtsbijstand Verkeer en/of Formule Bestuurder.

Waar moet je op letten?

Neem even tijd en doe de moeite om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Het zijn de premies die vaak het verschil maken tussen meer of minder betalen.
Als je weinig kilometers doet, vraag dan naar een kilometerverzekering.
Vergeet niet op tijd je oude verzekering op te zeggen als je wilt overschakelen naar een andere. Als je niets laat weten, wordt je verzekering automatisch verlengd.
Het is niet meer verplicht om als verzekeraar het bonus-malussysteem toe te passen. De verzekeringsagent kan zelf beslissen om dit systeem te gebruiken of niet. Het bonus-malussysteem houdt in dat je beloond wordt als je zonder ongelukken rijdt en dat jegestraft wordt als je vaak schade veroorzaakt.
Het is belangrijk om je tijdens het rijden aan de verkeersregels te houden en aan de verkeersveiligheid te denken. Als je een ongeluk veroorzaakt hebt waarbij je onder invloed achter het stuur zat, komt je verzekering niet tussenbeide en moet je alle schade uit eigenzak betalen.
Als je wagen ouder is dan acht jaar, heeft het weinig zin om die met een Volledige Omnium te laten verzekeren. Een Volledige Omniumverzekering is geschikt voor een auto die maximum drie jaar oud is. Een wagen ouder dan drie jaar laat je het beste verzekeren met een Beperkte Omniumverzekering.

Dit bericht is gepost op 22 februari 2008 om 17:29 uur en is geplaatst in Verzekeringen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.