Heb je wat spaargeld en hoop je op een relatief snelle en eenvoudige manier extra geld te verdienen? Maar heb je niet meteen zin om hiervoor naar een overvol casino te trekken? Wees dan gerust: er is een andere, uitdagende en spannende, manier van beleggen. Juist ja, het beleggen in aandelen.
Een aandeel is een eigendomstitel van een bedrijf dat je bekomt doordat je deelneemt in het kapitaal van het bedrijf. Hierdoor word je mede-eigenaar van het bedrijf in kwestie. Je hebt bijgevolg recht op inspraak tijdens aandeelhoudersvergaderingen én op een deel van de eventuele winst die het bedrijf maakt.
Die winst noemt men ook het dividend. Het is het bedrag dat een bedrijf aan zijn aandeelhouders uitkeert uit de in het voorgaande jaar gerealiseerde winst. Daarnaast kunnen de inkomsten van je aandelen ook komen uit de koerswinst. Dat is het positieve verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van je aandelen.
Het verschil in koerswaarde tussen de aankoop en de verkoop van je aandelen kan echter ook negatief zijn. In het ergste geval kunnen je aandelen zelfs niets meer waard zijn. Dan is het bedrijf in kwestie failliet en ben je je geld dus kwijt.
Maar voor hetzelfde geld maakt het bedrijf veel winst en stijgt de waarde van je aandelen aanzienlijk. Het is in feite een kwestie van inschatting en een portie geluk.
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe die koerswaarde nu precies bepaald wordt. Welnu, de waarde van je aandelen, die op de beurs tot stand komt, wordt gebaseerd op de winst en de winstverwachting van de bedrijven. Hoe hoger de verwachte winst, hoe hoger de prijs van de aandelen.
De koerswaarde is sterk aan schommeling onderhevig. Je zorgt dus best voor een goede timing en een goede dosis kennis van de aandelenwereld. Zoniet kan je door de sterke fluctuaties veel geld verliezen. Het beleggen in aandelen is behoorlijk risicovol.
Bovendien kan je best niet beleggen in aandelen als je dit slechts sporadisch en met kleine bedragen doet. Dit omwille van de hoge kosten die ermee verbonden zijn. Aandelen kan je namelijk niet rechtstreeks via het bedrijf aanschaffen, maar dien je via een tussenpersoon, meestal je financiële instelling, te bekomen. Uiteraard doen zij dat niet gratis. Integendeel, voor hun diensten betaal je een vast bedrag. Dit bedrag dien je dus in mindering te brengen van je eventuele rendement.
Het beleggen in aandelen gebeurt vaak via een zogenaamd beleggingsfonds. Doordat een dergelijk fonds in verschillende aandelen tegelijkertijd investeert, wordt het risico enigszins beperkt. Bovendien gebeurt de opvolging door de fondsbeheerder zodat je zelf tijd en moeite bespaart. Hier staat wel tegenover dat het rendement bij een dergelijke belegging lager is dan bij een rechtstreekse belegging in aandelen.
Dit bericht is gepost op 19 februari 2008 om 15:08 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.