Wat is een creditcard?

Een creditcard of kredietkaart is een bankkaart waarmee de gebruiker zijn betalingen achteraf kan doen, in plaats van meteen. Dit in tegenstelling tot een betaal- of debetkaart.

Als je een creditcard gebruikt, volstaat het vaak je pas te tonen en een handtekening te zetten. Dat is meestal het geval in een winkel of restaurant. Deze manier van betalen zal steeds meer verdwijnen. Een aantal jaar geleden werden de creditcards met chip geïntroduceerd. Met deze kredietkaarten betaal je via een pincode. Als je via de pincode betaalt, moet er een verbinding zijn met de maatschappij die je kaart uitgeeft.

Online of telefonisch
kun je betalen door het nummer van je creditcard op te geven, de vervaldatum en de naam van de houder. Vaak moet je ook je CVC-code opgeven, de Creditcard Verificatie Code. Die code is het laatste getal van drie cijfers op de achterkant van je kaart.

De bekendste creditcards zijn die van VISA, MasterCard, Diners Club, American Express, Comfort card, Cirrus en JCB. De meeste banken in België en Nederland bieden een kredietkaard aan in samenwerking met VISA of MasterCard.

Nummers

Elke creditcard beschikt over een uniek nummer. Dit nummer is opgebouwd volgens een standaardprocedure die door alle creditcardmaatschappijen gebruikt wordt. Het bestaat uit maximum vier blokjes van maximum vier cijfers.

Aan het eerste cijfer kun je zien om wat voor soort creditcard het gaat. Een 3 staat voor American Express of Diners Club, een 4 voor Visa, een 5 voor Mastercard en een 6 voor Discover Card.

Voorwaarden

Niet iedereen kan zomaar een kredietkaard krijgen. De maatschappij die de creditcards uitgeeft, eist vaak dat je een minimuminkomen hebt en dat je geen lopende schulden hebt. Die voorwaarden verschillen van maatschappij tot maatschappij. Het kan dus voorkomen dat je bij de ene maatschappij wel een kaart krijgt en bij de andere niet.

Voordelen van een creditcard

Het betalen met een kredietkaard gaat snel en eenvoudig
Je kunt iets betalen zonder dat je veel contant geld op zak moet hebben.
Je kunt wereldwijd terecht met je creditcard
Als kredietkaardhouder kan je snel en gemakkelijk iets kopen via internet.
Je hebt de mogelijkheid de betalingen later of in een aantal termijnen te betalen

Nadelen van een creditcard

De klant moet zolang er nog een bedrag openstaat rente betalen aan de creditcardmaatschappij. Die rente is meestal een stuk hoger dan de rente op een gewone lening bij de bank.
Als je in een winkel betaalt met een creditcard heb je niet het gevoel dat je echt betaalt. Veel mensen hebben de neiging het bedrag dat ze met een creditcard uitgeven te onderschatten. Als je dan op het einde van de maand de rekening krijgt, kan dat als een verrassing aankomen.
Voor de meeste kredietkaarten moet je een jaarlijkse bijdrage betalen. Vaak zit je voor een aantal jaren vast aan je creditcard.

Dit bericht is gepost op 1 februari 2008 om 10:52 uur en is geplaatst in Algemeen, Bankieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.