Overstappen van energieleverancier: op welke factoren moet je letten om een voordelig contract te kiezen?

Het energiecontract is een vaste last waar we niet zonder kunnen. Met een eigen huishouden is het namelijk verplicht om een energiecontract af te sluiten, zodat je gebruik kunt maken van stroom en gas. Is het voor jou ook tijd om over te stappen van energieleverancier? Een aantal zaken waar je op kunt letten om een voordelig energiecontract te kiezen, vertellen we je hieronder.

Overstappen van Energieleverancier

Tarieven kunnen verschillen per energieleverancier

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om te achterhalen wat een voordelig energiecontract is. Dit hangt namelijk af van de situatie én natuurlijk de tarieven die worden aangeboden. Daarom is het slim om allereerst de tarieven te vergelijken van verschillende energieleveranciers. De tarieven kunnen namelijk behoorlijk verschillen per energieleverancier. We hebben het in dit geval niet alleen over de tarieven voor stroom en gas, maar ook over de kosten die worden gerekend voor het leveren: dit worden ook wel de leveringskosten genoemd. Let op: bij een variabel contract heb je te maken met variabele tarieven. Bij een vast contract heb je te maken met vaste tarieven. Ook het soort contract – vast of variabel – kan verschillen in prijs.

Check ook welke energieleveranciers welkomstkorting aanbieden

Energieleveranciers kunnen een welkomstkorting aanbieden. Wanneer je een contract afsluit bij die ene energieleverancier die dat aanbiedt, krijg je dus een soort korting. Om wat voor korting het gaat en welke voorwaarden eraan verbonden zitten, verschilt per energieleverancier. Het is daarom een goede tip om te checken welke leveranciers een korting aanbieden en onder welke voorwaarden.

Vergelijk de verschillende energieleveranciers en hun prijzen

Het is onbegonnen werk als je alle energieleveranciers een voor een bij langs gaat om te kijken welke tarieven zij hanteren. Om energieleveranciers en hun prijzen te vergelijken, kun je gebruikmaken van een vergelijkingssite. Vergelijk energie, vul jouw behoeften in en vul in hoeveel gas en stroom je denkt te gaan gebruiken. Vervolgens zie je een overzicht met de energieleveranciers en de contracten die ze aanbieden. Hier kun je ook meteen zien hoe hoog de premies zijn. Door energiecontracten te vergelijken, kom je erachter wat voor jou het voordeligste contract is.

Overstappen van energieleverancier en huidige contract opzeggen

Als er inderdaad een goede deal voor jou tussen zit, kun je overwegen om over te stappen. Kijk wel eerst naar de voorwaarden van jouw huidige energiecontract: bij een vast contract moet je in veel gevallen een bedrag betalen, omdat je eerder weggaat dan de einddatum van jouw contract. Wanneer je deze voorwaarden hebt gecheckt kun je een nieuw energiecontract afsluiten bij een nieuwe energieleverancier en kun je jouw huidige contract opzeggen.

Tags No Tags

Dit bericht is gepost op 14 juni 2023 om 06:01 uur en is geplaatst in Besparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.