Verschillende manieren om te betalen in de winkel

Als je gaat winkelen, heb je niet altijd contant geld bij de hand. Dan is het handig als men verschillende betaalmethoden aanbiedt. Sinds kort zijn winkels verplicht om ten minste één vorm van elektronisch betalen aan te bieden. De meeste winkels beschikken daarom over een betaalterminal, hoewel ze ook op andere manieren aan de verplichting kunnen voldoen. We bespreken de regels die winkeliers dienen te respecteren en hebben het over wat je mag verwachten.

Betalen in de Winkel

Contant betalen in de winkel

Dit is de oudste vorm van betalen. Cash geld bestaat al sinds de Oudheid en is nog steeds een populair betaalmiddel. In de meeste gevallen kun je in de winkel betalen met euromunten en -biljetten. Deze zijn er in verschillende waardes, van 1 cent tot 500 euro. Er zijn echter enkele situaties waarin contant geld kan worden geweigerd, zoals wanneer je een klein product wilt betalen met een te groot biljet, of als er een vermoeden is dat het geld vals is. Het is ook goed om te weten dat er limieten zijn voor contante betalingen, dit om fraude en zwart geld tegen te gaan. Houd er rekening mee dat men bij cashbetalingen kan afronden tot op vijf cent. Dit betekent dat het bedrag dat je betaalt naar boven of naar beneden wordt afgerond, afhankelijk van het laatste cijfer op het totaalbedrag van je kassaticket.

Met de kaart betalen in de winkel

Aanvullend bieden de meeste winkels tegenwoordig ook de mogelijkheid aan om te betalen via een betaalterminal. Dit is een apparaat waarmee je kunt betalen met een bankkaart of een kredietkaart. Winkels kunnen een betaalterminal huren of kopen. Afhankelijk van de betaalterminal kunnen ook maaltijdcheques (enkel voor voedingswaren) en ecocheques (enkel voor bepaalde ecologische producten) worden aanvaard. Dit is echter geen verplichting. Het aanvaarden van elektronische ecocheques of maaltijdcheques ontslaat de winkelier bovendien niet van zijn verplichting om minstens één elektronisch betaalmiddel aan te bieden.

Andere manieren van elektronisch betalen

De winkelier kan er ook voor kiezen om een ander elektronisch betaalmiddel aan te bieden. Daarbij wordt vooral gekeken naar betaalapps die op smartphones en smartwatches kunnen worden geïnstalleerd, zoals Apple Pay en Payconiq. Ook kan men bijvoorbeeld digitale overschrijvingen of PayPal als betaalmiddel accepteren. De winkelier kan verschillende betaalmethoden aanbieden en daarbij eigen regels opleggen, bijvoorbeeld dat PayPal enkel kan vanaf vijftig euro en dat je daaronder enkel contant of met de kaart kunt betalen. Sommige winkels aanvaarden ook betalingen met cryptomunten als Bitcoin en Ethereum. Belgische winkeliers mogen cryptobetalingen aanvaarden, maar dit ontslaat ze niet van hun plicht om een elektronisch betaalmiddel aan te bieden.

Tags No Tags

Dit bericht is gepost op 8 juni 2023 om 14:00 uur en is geplaatst in Betalen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.