Wat is onroerende voorheffing?

Een huis bouwen of verbouwen, verhuizen of in orde maken; het gebeurt niet zonder slag of stoot. Ook niet qua grondbelasting, of zoals het tegenwoordig heet, de onroerende voorheffing. We helpen je alvast op weg met wat je waar, wanneer aan wie dient te betalen.

Wie dient te betalen?

Bijna iedereen die een huis, appartement of dergelijke bezit of verhuurt moet die onroerende voorheffing betalen. Enkel als huurder hoef je hier geen rekening mee te houden en dus niets op tafel te leggen. Eigenaars, opstalhouders en erfpachters dienen dat wel te doen.

Hoe weet je wat je moet betalen?

Het gemiddelde netto inkomen dat een onroerend goed in de periode van één jaar je opbrengt, noemt men het kadastraal inkomen. De administratie van het kadaster kent dat inkomen toe. Een bepaald percentage op dat kadastraal inkomen is de onroerende voorheffing, een gewestbelasting die je jaarlijks moet betalen. De berekening ervan gebeurt op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen. Het percentage, of het tarief, hangt af van gewest tot gewest (van 1,25% van het kadastraal inkomen voor een huis in het Waals of het Brussels Hoofdstedelijk gewest tot 2,5% in het Vlaams gewest). Naast dat tarief hebben de provincies en gemeentes het recht om een bijkomende belasting te heffen, de opcentiemen genaamd.

Betaling en vermindering

Vanaf een jaar nadat je in je huis bent getrokken, ben je deze belasting verschuldigd aan het gewest. Toch kan het zijn dat je niet de volle pot moet betalen, maar dat je recht hebt op een vermindering. Bijvoorbeeld als je de eigenaar bent van een bescheiden woning en je kadastraal inkomen van alle eigendommen niet groter is dan een bepaald bedrag, dan ben je minder verschuldigd. Verder zijn ook het aantal kinderen of mindervalide personen ten laste van belang want ook dan heb je recht op een vermindering. Tot slot betaal je ook minder als je zelf mindervalide bent.

Afhankelijk van gewest tot gewest

Als je in het Vlaams Gewest gevestigd bent en hoort tot een van bovengenoemde groepen die recht hebben op een vermindering, dan word je dat als eigenaar automatisch toegekend. Woon je in het Waals of Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan dien je de vermindering zelf aan te vragen. Voor een huurder met handelsovereenkomst is het van belang dat je zelf je meldingsformulier aanvraagt bij de Belastingsdienst voor Vlaanderen. Ongeacht of je in het Vlaams, Waals of Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont.

Dit bericht is gepost op 19 augustus 2008 om 09:31 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.