Bespaar het hele jaar door

Je kan niet altijd de prijs van gemakzucht vermijden, maar mits een kleine planning kan je veel besparen.

Het lijkt alsof dingen duur zijn net wanneer je ze nodig hebt. Zwemkledij in juni? Nul procent korting. Op vakantie naar de Caraïben in januari? Geen koopje. Vele mensen letten niet op wanneer ze iets kopen. Het is veel gemakkelijker om alles te kopen wanneer je het nodig hebt. Dit kost je wel meer.

Maar met wat planning kan je mooie koopjes doen. Wacht op de juiste dag of maand en investeer tijd in aankopen in plaats van zomaar wat te kopen. Je gaat zien dat je geld gaat sparen!

Bespaar op voeding en brandstof

Voeding
Er zijn verschillende manieren om kleine besparingen te doen op je dagelijkse voedingsuitgaven. Je kan bijvoorbeeld beter eten voor je gaat winkelen. Met een lege maag geraakt je kar vol met versnaperingen die je anders niet zou kopen. Er zijn verschillende winkels van verschillende prijsklassen. Je kan nagaan voor welke producten je een bepaald merk wil en de rest in goedkopere warenhuizen kopen. Je neemt beter je kinderen niet mee, omdat je anders in de verleiding komt ze te trakteren op lekkers. Je kan bonnetjes uitknippen of een winkelkaart gebruiken. Onbewerkte producten zijn goedkoper dan bewerkte. Door in bulk te kopen spaar je vaak in verhouding met kleine porties. Koop geen fruit, vis of vlees buiten het seizoen.

Brandstof
Zoek het goedkoopste tankstation in je buurt. Rijd niet te dikwijls om voor een tankbeurt, maar laad de tank telkens vol. Koop een zuinige auto. Je kan ook nog een flink stuk besparen op de manier waarop je rijdt. Als je zuinig rijdt, zal je veel meer kilometers kunnen afleggen met dezelfde tank. De meeste nieuwe auto’s hebben een verbruiksmeter. Rijd niet voor een kleine afstand en probeer zoveel mogelijk je auto te delen. Het openbaar vervoer kan je in sommige gevallen ook een flink stuk geld besparen.

Bespaar op boeken, fitness, elektronica

Boeken
Ga naar de tweedehands boekenwinkel en je bespaart tot een fortuin naargelang je hoeveelheid aankopen. Als je niet al te kieskeurig bent, kan je je ook aansluiten bij een boekenclub. Denk goed na vooraleer je een boek koopt. Misschien wil je het betreffende boek enkel lezen en niet per se in je boekenkast hebben staan. Ga in dat geval gewoon naar de bibliotheek.

Fitness
Bepaal zelf eerst of het de moeite waard is te gaan fitnessen. Kan je niet evenveel bereiken met sport op eigen houtje? Wil je je toch ergens inschrijven, vergelijk dan de verschillende prijzen. Sauna is misschien wel fijn, maar wil je dit wel betalen? Zoek naar kortingen, speciale tarieven via het werk of de school.

Elektronica
Kijk goed uit wanneer je iets koopt. Koop bijvoorbeeld geen iPod die net gelanceerd is, maar wacht tot er een nieuwe versie uitkomt. Steevast zal er dan een flinke prijsvermindering zijn. Ga naar grote ketens zoals Mediamarkt of Carrefour voor de beste prijzen. Koop wat je nodig hebt: overbodige features drijven de prijs op. Let op de koopjes van bijvoorbeeld Aldi of zoek online naar de goedkoopste elektronica.

Bespaar op vervoer

Je kan je vervoerskosten aftrekken van de belastingen. Zorg ervoor dat je woon-werkverkeer vergoed wordt door je werkgever. Je kan misschien een tankkaart bemachtigen van je werkgever, zodat je ook je private ritjes niet hoeft te betalen. Als je met het openbaar vervoer gaat werken, zorg dan dat je alle tarieven vergelijkt en zoek naar het voordeligste abonnement. Een gewoon ticket kost je meer op de trein of bus zelf, dan wanneer je dit op voorhand koopt.

Bespaar op films

Ga naar een goedkopere cinema of naar een zaaltje dat occasioneel ingericht wordt als cinema. Tickets, drank en versnaperingen zijn hier meestal goedkoper. Kijk eens een film bij je thuis, als je vermoedt dat de cinema niet veel meerwaarde zou bieden. Ga met een groep voor het groepstarief of koop meerdere tickets tegelijkertijd voor een kleine korting. Ben je bij een bank die korting geeft? Kijk ook uit naar gratis tickets. Cinematickets worden erg vaak weggegeven.

Bespaar op vakantie, vakantieartikelen

Vakantie
Vakanties met het vliegtuig kennen veel prijsverschillen. Kijk daarom goed uit wanneer je gaat en wanneer je boekt. Als je binnen Europa blijft, kan een trein of een bus soms goedkoper uitvallen dan een vliegtuig. Vaak is ook de combinatie van je vliegticket en het verblijf goedkoper dan aparte reservaties. Vlieg met een low-cost maatschappij om nog wat extra te besparen. Via Google vind je sites die de verschillende prijzen vergelijken.

Uitgaven tijdens feestdagen
Koop op voorhand cadeaupapier dat geschikt is voor zowel kerstmis als verjaardagen enz. Koop bepaalde kerstcadeautjes een jaar op voorhand, want vlak na de feestdagen daalt de prijs van kerstartikelen enorm. Ook kerstbomen kun je goedkoop aanschaffen na de kerstperiode.

Bespaar op je hypotheek en je auto

Hypotheek
Soms lijkt het alsof je je hypotheek nooit afbetaald krijgt. Betaal wat extra, als je kan. Op die manier zal je schuld sneller afgelost zijn en je intresten kleiner. Hoe sneller je hypotheek is afbetaald, hoe sneller je dat geld vrij hebt om andere uitgaven te doen.

Auto
Een tweedehands auto kost veel minder. Als je bij de garage een tweedehands auto koopt, let dan op het aantal jaren van waarborg. Onderhandel desnoods. Wil je toch een nieuwe auto, koop die dan tijdens de ‘merkdagen’ of tijdens de periode van de autosalons, zodat je veel korting krijgt. Als er nieuwe modellen geïntroduceerd worden, kan je oudere modellen tegen een voordeligere prijs aanschaffen. Als twee auto’s van je keuze evenveel kosten, koop dan deze die het minst verbruikt.

Dit bericht is gepost op 26 mei 2008 om 08:35 uur en is geplaatst in Sparen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.