Wat zijn investeringen met laag risico?

Wanneer de meeste mensen denken aan investeringen met lage risico’s, dan denken zij aan aandelen en obligaties die gewoon in hun aandelenportefeuille blijven zitten. Zulke investeringen leveren volgens hen, zelfs na jaren geduld, geen noemenswaardige winst of verlies op.

Natuurlijk klopt dit niet. Zelfs aandelen en obligaties met weinig risico kennen hun marktfluctuaties en durven stijgen tot een hoogtepunt of dalen tot een dieptepunt. Er zijn weliswaar geen extreme hoogten, maar dit brengt met zich mee dat ook de dieptes beperkt blijven.

Wanneer je je, zelfs minimaal, toelegt op een gedegen investering, kan je rekenen op een flinke winst zonder veel risico.

Wat zijn investeringen met laag risico?

Investeringen met een laag risico zijn investeringen die waarschijnlijk niet plots verlies zullen lijden. Dit is voornamelijk zo omdat het bedrijf dat die investeringen aanbiedt, vrij stabiel is en over het algemeen een zekere prijs aanhoudt op zijn aandelen. Omdat er minder risico is op een plotse prijsdaling, neemt de waarde eerder traag toe… Maar een trage groei blijft een groei natuurlijk.

Hoe wordt het investeringsrisico bepaald?

Vooraleer je het investeringsrisico bepaalt, moet je een grondig onderzoek doen naar de belegging en het bedrijf dat ze aanbiedt. Verschillende online aanbieders van beleggingen tonen de cijfers van het aandeel over meerdere periodes. Kijk naar de langere tijdspannes, zoals één jaar of 5 jaar, en bekijk hoe constant het aandeel gescoord heeft. Als het vrij stabiel lijkt, of -nog beter- een kleine stijging vertoont, dan kan het aandeel beschouwd worden als een met een laag risico.

“Veilige” aandelen

Veilige aandelen worden zo genoemd omdat ze stabiel gebleken zijn over een periode van meerdere jaren. Zulke aandelen worden beschouwd als de grootste kanshebbers op een zekere winst. De waarde van deze aandelen groeit relatief traag, maar ze slagen er meestal in grote fluctuaties en diepe dalen te vermijden. De waarde kan dus wel dalen, maar over het algemeen herstellen de aandelen zich snel en zetten ze daarna hun gestage groei voort.

Investeringen met lage en hoge risico’s combineren

Investeringen met laag risico zijn perfect geschikt om je portefeuille te diversifiëren, omdat zij verliezen kunnen opvangen van investeringen met meer risico. Over een langere termijn helpen aandelen met een laag risico je gestaag een mooie winst op te bouwen. Ondertussen kan je je kans wagen met riskantere investeringen. De investeringen met laag risico zullen voornamelijk fungeren om eventuele verliezen op te vangen. Door zorgvuldige planning en het combineren van verschillende soorten investeringen kan je je hoofd boven water houden. Zelfs op een moment dat de markt nogal turbulent is.

Dit bericht is gepost op 7 mei 2008 om 07:25 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.