Do’s en don’ts bij een beurscrash

Wat moet je doen wanneer de beurzen instorten? En wat moet je vooral niet doen? Wij zetten de do’s en don’ts op een rijtje.

Do’s

Koop aandelen bij bedrijven die hoge dividendrendementen aanbieden. Dergelijke bedrijven hebben reeds bewezen dat ze hun aandeelhouders jaarlijks grote bedragen kunnen uitkeren.
Besteed ook aandacht aan de aandelen van de holdings. In een dalende markt zullen deze aandelen aanzienlijk ondergewaardeerd worden. Dit is vooral interessant wanneer de korting relatief groot is in verhouding tot de intrinsieke waarde. In een stijgende markt vermindert die onderwaardering, met extra stijgingspotentieel als resultaat.
Koop geen aandelen als je van plan bent ze een week later weer te verkopen met winst. Koop enkel aandelen bij bedrijven waarvan je ook echt mede-eigenaar wilt zijn.
Besteed vooral aandacht aan de koersboekwaarde. De koers-winstverhouding geeft niet altijd een accuraat zicht op de situatie. Wanneer bij economische achteruitgang de winst sterk daalt, stijgt de koers-winstverhouding zonder dat de koers zelf stijgt.
Wees niet bang om speculatieve en/of buitenlandse aandelen in te wisselen voor laaggewaardeerde kwaliteitsaandelen uit eigen land. Ga daarbij wel de waardering van deze aandelen na.
Wacht niet op een goed moment, maar koop systematisch aandelen op regelmatige tijdstippen. Zo zal je automatisch aandelen kopen aan lage waarderingen.
Wanneer de beurs zich begint te herstellen, ondergaan de aandelen van kleine beursgenoteerde bedrijven (smallcaps) soms irrationele koersverschuivingen. Profiteer van dergelijke momenten.

Don’ts

Ruil kwaliteitsaandelen niet impulsief in tegen goedkopere waarden. De kwaliteit daarvan kan immers laag zijn.
Verkoop je aandelen niet als de media een beurscrash aankondigen. Meestal is het grote dieptepunt dan al voorbij.
Kijk niet elke dag de beurskoersen na. Je zult je te veel laten beïnvloeden door de heersende trends en emotionele beslissingen nemen. Focus op het bedrijf zelf, niet op zijn aandelenkoers.
Verkoop winstgevende aandelen niet te snel. Eens je het risico genomen hebt om laaggewaardeerde kwaliteitsaandelen te kopen, kan je ze beter voor langere tijd houden. Ze kunnen immers nog veel meer winst opleveren.
Koop geen exotische en onbekende waarden in verre landen. Zo vermijd je onaangename verrassingen.
Beleg bij voorkeur niet in afgeleide producten, zoals turbo’s. Dergelijke aandelen houden te veel risico’s in om interessant te zijn.

Dit bericht is gepost op 13 maart 2008 om 10:54 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.