Door te beleggen in fondsen, investeer je in regio’s of sectoren die anders moeilijk toegankelijk zijn. Het zorgt voor een betere spreiding van je beleggingsportefeuille, wat anders enkel mogelijk zou zijn met een groter vermogen. Een groot voordeel dus! Natuurlijk kies je zelf de belegging, bijvoorbeeld enkel in aandelen of enkel in een bepaald land… Er zijn duizenden mogelijkheden. We zetten de meest voorkomende fondsen op een rij.
Met een aandelenfonds investeer je uitsluitend in aandelen. Je kunt natuurlijk dan nog verder specifiëren, bijvoorbeeld in een bepaalde sector of regio. Bijna de helft van de mensen kiest voor dit soort belegging.
Met een obligatiefonds investeer je in verschillende soorten obligaties. Enkele voorbeelden: wereldwijde obligaties, staatsobligaties, …
Een mixfonds verdeelt je vermogen over diverse categorieën: aandelen, obligaties, vastgoed, … Het voordeel van dit soort fonds is de goede risicospreiding. Sommige mixfondsen hebben een offensieve portefeuille, andere een goede defensieve portefeuille. Een neutraal mixfonds wordt voor 50% verdeeld over risicovolle beleggingen, de andere helft gaat naar minder risicovolle beleggingen. Er zijn dus duidelijke onderlinge verschillen.
Bij een geldmarktfonds investeer je in verschillende buitenlandse valuta of in rentedragende waarden (vb. een lening of deposito). Een dergelijk fonds streeft naar een hoge liquiditeit. Het draagt bijna geen risico met zich mee en wordt meestal gebruikt om geld tijdelijk aan de kant te zetten.
Als je kiest voor een sectorfonds, beleg je in een bedrijf dat actief is in een bepaalde sector. Je belegt dus in feite in een sector, bijvoorbeeld de IT-sector. Zo geniet je van de ontwikkelingen die zich in die sector voordoen.
Het woord zegt het zelf: je investeert in een bepaalde regio. Zo geniet je van de ontwikkelingen in een bepaalde regio, bijvoorbeeld een land of werelddeel. Het fonds kan ook beleggen in opkomende markten zoals die van China.
We hebben voor jullie de meest voorkomende beleggingsfondsen op een rij gezet, maar natuurlijk zijn er nog categorieën: goudfondsen, small-en midcapfondsen, vastgoedfondsen, hoog dividendfondsen, indexfondsen, hedgefunds, maatschappelijke beleggingsfondsen, garantiefondsen, alternatieve beleggingen (vb. een belegging in vakantiehuizen).
Er zijn een groot aantal beleggingsmogelijkheden op de markt. Kies een belegging die bij je past, en houd er vooral rekening mee dat hoe meer specialistisch een fonds is, hoe hoger de beheerskosten zijn. In België kan je voor het toezicht op je fonds terecht bij de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), in Nederland heb je toestemming nodig van de Autoriteit Financiële Markten.
Dit bericht is gepost op 5 maart 2008 om 13:57 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.