Een autoverzekering afsluiten in België? Een beknopte handleiding

Ontelbaar veel mensen verplaatsen zich dagelijks met de wagen. En of het nu overdag, ’s avonds of ’s nachts is, je wagen brengt je op je bestemming. Kortom: je auto, je vrijheid! Meestal is dat zo maar jammer genoeg zit er in het gezegde ‘Een ongeluk is snel gebeurd’ ook een grond van waarheid. Daarom is het belangrijk om een autoverzekering af te sluiten. Net als in Nederland is een goede autopolis ook in België onontbeerlijk.

Wat?

Globaal gezien kan gesteld worden dat een autoverzekering een polis is voor ieder persoon die een gemotoriseerd voertuig gebruikt. Net als in Nederland is het afsluiten ervan in België ook verplicht. Via de autoverzekering wordt de persoonlijke aansprakelijkheid gedekt. Zo wordt de schade die je bij derden veroorzaakt vergoed. Dit is de zogenoemde BA- of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering die wettelijk verplicht is voor bestuurders. Net als in Nederland kan deze uitgebreid worden met extra dekkingen.

Omnium en miniomnium

De omniumverzekering is de meest uitgebreide. Als je gepland hebt om een splinternieuwe wagen aan te schaffen, is dit een interessante polis. Deze autoverzekering biedt de meest complete dekking. Wanneer je wagen al iets ouder is, kan je kiezen voor een miniomniumverzekering. Die is te vergelijken met een Nederlandse WAPlus-verzekering en biedt een ruimere dekking dan de BA-verzekering. Hierbij kan je bijv. denken aan een dekking tegen brand, diefstal of glasbreuk.

Aanvullende autoverzekeringen

Als je wil kan je ook kiezen om er enkele aanvullende verzekeringen bij te nemen. Voorbeelden hiervan zijn de bijstandongevallenverzekering, de rechtsbijstandsverzekering of de verzekering voor medepassagiers.

Waar je zeker op moet letten

Als je vaak in het buitenland verblijft, is het raadzaam om na te gaan in welke landen de autoverzekering geldig is.

Je premie blijft laag als je weinig aanspraak doet op je verzekering. Als de schade relatief klein is, valt het te overwegen om de schade zelf te betalen.

Houd rekening met een factor zoals de leeftijd van je wagen bij het afsluiten van een verzekering. Het heeft bijv. weinig zijn om een omniumverzekering af te sluiten voor een auto die 10 jaar oud is.

Het kiezen van een verzekeringsagent

Op de markt van autoverzekeringen zijn heel wat agenten en prijsverschillen aanwezig. Via het internet of door het aanvragen van offertes kan je een vergelijking maken. Probeer op zoek te gaan naar de verzekering met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Dit bericht is gepost op 25 februari 2008 om 14:17 uur en is geplaatst in Verzekeringen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.