Wat is een kasbon?

Een kasbon is een beleggingsproduct waarbij een financiële instelling bevestigt een bepaalde som geld te hebben ontvangen. Op termijn krijg je de som geld terug en dit tegen betaling van een vooraf bepaalde rente. Als bewijs van storting ontvang je als belegger een schuldbekentenis onder de vorm van een waardepapier aan toonder. In principe gaat het hierbij om een naamloos document dat dus overdraagbaar is. Wie dat wenst, kan vragen om de kasbon op naam te plaatsen.

Fysiek gezien bestaat de kasbon uit een mantel en een couponblad. De mantel vertegenwoordigt het kapitaal en vermeldt onder andere het bedrag en de interestvoet. De interest wordt vertegenwoordigd door de coupons op het couponblad. Door elk jaar een coupon af te geven, int de belegger de interest. Op de eindvervaldag ontvang je je kapitaal tegen afgifte van de mantel.

Als belegger kan je ook kasbons bij de staat kopen. Deze worden staatsbons genoemd.

Welke kosten zijn eraan verbonden?

Een voordeel aan kasbons is dat er geen kosten aan verbonden zijn. Zowel bij intekening als bij couponinning hoef je geen kosten te betalen. Financiële instellingen bieden ook de mogelijkheid om kasbons in bewaring te geven. Als je dit doet bij de instelling waar je de aankoop deed is ook dit gratis.

Wat brengt het op?

Het renteverschil tussen banken is slechts gering. De verschillen groeien doorgaans wel als de looptijd langer wordt. In de strijd om klanten ontwikkelden financiële instellingen varianten op de klassieke kasbon. Een opsomming:

Bij de kapitalisatiebon wordt de jaarlijkse interest herbelegd (gekapitaliseerd) tegen de interestvoet van de kasbon. Kasbons met een facultatieve kapitalisatie bieden de keuze tussen kapitalisatie van de interest of uitkering van de interest. Door de keuzemogelijkheid gebeurt de kapitalisatie tegen een lagere interestvoet dan het rendement op de kasbon zelf.
Via de kasbon met trimestrieel inkomen beschik je over een aanvullend inkomen. Bij deze kasbon wordt de interest driemaandelijks uitbetaald.
De rente groeit bij een kasbon met progressieve rente naarmate je die langer houdt.

Ook de staat biedt verschillende formules aan:

De staatsbon tegen vijf jaar biedt een optie om twee langer te beleggen tegen dezelfde voorwaarden.
Mogelijkheid om twee keer te verlengen met gewaarborgde minimumrente heb je bij de staatsbon 3-5-7.
De overheid biedt ook een staatsbon aan waarbij je voor een periode van acht jaar tegen een vooraf bepaalde rente kan beleggen.
Ten slotte wordt ook een variant aangeboden waarbij de rente jaarlijks aanpasbaar is.

Ik wil mijn geld terug voor de vervaldag

Als je het geld dat je investeerde voor de vervaldag terugwil, heb je onderstaande mogelijkheden:

Een koper zoeken
De financiële instelling vragen om de kasbons tegen een overeengekomen prijs terug te kopen
Je kasbons te koop aanbieden op de openbare veilingen van een beurs. Hierbij doe je er goed aan om een minimumprijs te bepalen. Deze manier van verkopen kan je enkel via erkende beursvennootschappen gebruiken

Omdat het Rentefonds ook een markt maakt voor staatsbons zou je op elk moment een eerlijke prijs voor een staatsbon moeten krijgen.

Dit bericht is gepost op 12 maart 2008 om 16:36 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.