Handel met voorkennis of voorwetenschap is het fenomeen waarbij iemand aandelen of andere beurseffecten verkoopt waarbij hij meer informatie heeft over de onderliggende waarde ervan dan andere beleggers. Volgens de wet is handel met voorkennis verboden.
Normaal gezien zouden alle beleggers op de effectenmarkt evenveel zicht moeten hebben op de economische situatie, de prestaties van een bedrijf of een bedrijfstak en de verwachtingen voor de toekomst die daarmee gepaard gaan.
Maar als er sprake is van handel met voorkennis, zijn er beleggers die meer weten dan anderen. Zij gaan bijgevolg dat voordeel zoveel mogelijk proberen uit te spelen. Op die manier doet er zich negatieve risicoselectie voor. Een groep beleggers zal zich terugtrekken doordat ze zich benadeeld voelen. Op die manier zal de koerswijziging die tot stand komt niet meer realistisch zijn.
De wet schrijft voor dat mensen die beschikken over meer kennis dan andere beleggers niet mogen handelen. Over het algemeen is handel met voorkennis wel moeilijk te bewijzen.
Binnen bedrijven gelden vaak interne voorschriften om te voorkomen dat werknemers misbruik zullen maken van hun voorkennis. Een paar voorbeelden:
• Stille periode of quiet period: begint een paar weken voor de publicatie van de kwartaalcijfers tot een paar dagen erna. Werknemers mogen dan geen aandelen van hun bedrijf kopen of verkopen.
• Meldingsplicht: bepaalde personen in het bedrijf of in een gelieerd bedrijf moeten aankoop of verkoop van aandelen van het bedrijf aangeven. Tot deze groep behoren leden van de directie, de raad van commisarissen en anderen.
• Vaak moeten ook gezinsleden van de betrokken personen zich aan deze maatregelen houden.
Dit bericht is gepost op 24 april 2008 om 11:23 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.