Wat zijn beleggingsfondsen?

In een beleggingsfonds of collectieve belegging investeren tal van spaarders een bepaalde som geld. Door het grote aantal spaarders wordt een groot kapitaal bijeengebracht.

Een dergelijke som geld levert heel wat mogelijkheden op:

De fondsbelegger geniet van betere voorwaarden.
Er is meer ruimte voor diversificatie, waardoor een grotere risicospreiding mogelijk wordt.
De individuele belegger krijgt toegang tot bepaalde deelmarkten die anders niet of moeilijk toegankelijk zijn. OLO’s en groeimarkten zijn hier voorbeelden van.
De administratieve rondslomp verbonden aan obligatie-, aandelen- of optieportefeuilles valt weg
De Bevek of Sicav zijn fiscaal interessant omdat inkomsten gekapitaliseerd worden. Op die manier wordt de roerende voorheffing ontweken.

Een beursvennootschap of bank bewaart de ingezamelde gelden en een ‘raad’ of beheermaatschappij zorgt voor het beheer. Zij hebben de taak om met het ingezamelde kapitaal een rendement te halen door te beleggen in aandelen, obligaties, opties, … Daarbij dient de ‘raad’ zich te houden aan de richtlijnen van het beheersreglement. Een verplichte spreiding van beleggingen is een voorbeeld van een richtlijn.

Als bewijs van investering ontvang je als belegger een aantal deelbewijzen of certificaten. Die zien eruit als een gewoon effect aan toonder. Sommige fondsen keren jaarlijks een coupon uit, andere fondsen nemen dan weer de vorm van een kapitalisatiefonds aan.

Collectieve beleggingsfondsen kunnen volgens verschillende criteria ingedeeld worden. Onderstaand worden enkele indelingen opgesomd.

Juridische indeling

Juridisch kan een onderscheid tussen contractuele en statutaire ICB’s (instellingen voor collectieve beleggingen) gemaakt worden:

Contractuele fondsen hebben geen rechtspersoonlijkheid en worden bijgevolg juridisch niet als een aparte entiteit beschouwd.
Statutaire ICB’s vormen een naamloze vennootschap of een commanditaire vennootschap op aandelen en hebben wel een rechtspersoonlijkheid. Deze fondsen zijn beter bekend onder de afkortingen Sicav (Socité d’Investissement B Capital Variable) of Bevek (Beleggingsvennootschap met Veranderlijk Kapitaal). Bij deze fondsen kan het kapitaal verhoogd of verlaagd worden. Bij de Sicaf (Socité d’Investissement B Capital Fixe) of Bevak (Beleggingsvennootschap met Vast Kapitaal) is dat niet het geval.

Indeling volgens toegankelijkheid

Open End-fonds: bij een Open End-fonds kunnen beleggers op gelijk welk moment toetreden of uit het fonds stappen. Het totale kapitaal is dus variabel en kan verlaagd of verhoogd worden. Daarbij komt dat nieuwe deelbewijzen gemaakt worden als de te investeren gelden verhogen. Wanneer meer beleggers verkopen dan aankopen, dienen de beheerders een aantal deelbewijzen te vernietigen. Door een deel van het kapitaal te gelde te maken, kunnen de uittreders betaald worden.
Closed End-fondsen: bij deze fondsen worden geen deelbewijzen vernietigd of bijgemaakt. Toetreden kan alleen wanneer een houder van deelbewijzen bereid is om te verkopen. Kenmerkend aan dit beleggingsproduct is dat de koers sterk bepaald wordt door vraag en aanbod waardoor er vaak afgeweken wordt van de intrinsieke waarde.

Indeling volgens beleggingspolitiek

Obligatiefondsen beleggen in obligaties van één of verschillende munten. Door arbitrage, een regelmatige aanpassing van de portefeuille, wordt een optimaal rendement behaald.
Aandelenfondsen beleggen in aandelen. Sommige fondsen beleggen uitsluitend in Belgische aandelen of in een bepaalde sector terwijl andere gemengd zijn door te beleggen in aandelen uit verschillende landen en/of verschillende sectoren
Gemengde fondsen beleggen in aandelen, obligaties en liquiditeiten. Doorgaans wordt gestreefd naar een mix van rendement en meerwaarde
Vastgoedfondsen beleggen in onroerend goed.
Thesauriefondsen beleggen op korte termijn. Deze fondsen bestaan uit termijnrekeningen samengesteld uit diverse valuta.
Venture capital fondsen beleggen in ‘high risk’ kapitaal. Vaak wordt belegd in jonge bedrijven met sterke groeimogelijkheden.
Opties- en futurefondsen beleggen in opties, termijncontracten en andere derivaten (afgeleide producten). Via een hefboomeffect spelen beheerders in op prijsbewegingen in aandelen, indices, grondstoffen, valuta’s, …
Paraplufondsen zijn opgebouwd volgens het ‘compartimenten’-systeem. Onder één gezamenlijke noemer worden verschillende fondsen uitgegeven waar bij elke compartiment gespecialiseerd is in één deelgebied zoals valuta, landen, … Voordeel hierbij is dat je als belegger gratis of met een minimum aan kosten kan overstappen naar het andere compartiment.
‘Hedge’-fondsen hebben de bedoeling om in een zo kort mogelijke tijdspanne zoveel mogelijk winst te maken. De manier waarop doet er in feite niet toe.
Pensioenspaarfondsen vormen door hun eigen fiscaal statuut een aparte categorie.

Kosten

Aan bijna alle beleggingsfondsen zijn kosten verbonden. De instapkosten variëren van 1 tot 3 %. Doorgaans zijn er ook uitstapkosten en beheerskosten worden altijd aangerekend.

Rendement

Het rendement is afhankelijk van het beleggingstype. Met uitzondering van de ‘fix-fondsen’ is een opbrengst nooit vooraf gegarandeerd. Als je belegt in fondsen van het type ‘uitkering’, ontvang je op regelmatige tijdstippen een coupon waarop je roerende voorheffing moet betalen. Kapitalisatiefondsen voegen interesten en dividenden toe aan het kapitaal van het fonds en zijn niet onderhevig aan roerende voorheffing.

Geld opvragen

Daar er dagelijks certificaten en aandelen verkocht worden kunnen effecten in principe te gelde gemaakt worden. Bepaalde fondsen zijn verhandelbaar op de beurs, maar gezien de enge markt is het beter om dat niet te doen.

Bevak versus vastgoedcertificaat

Het verschil tussen een Bevak en een vastgoedcertificaat is dat de laatste ophoudt te bestaan wanneer het vastgoed, waarop het certificaat betrekking heeft, verkocht wordt. Een Bevak blijft ook bestaan wanneer het vastgoed van de vennootschap verkocht wordt omdat die is opgericht voor onbepaalde duur.

Dit bericht is gepost op 12 maart 2008 om 16:17 uur en is geplaatst in Beleggen en investeren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · financieleinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.